fredag 26 september 2008

Lollo & Bernie- here we come....




I kväll lättar vi ankar, eller nej det där blev ju lite galet, då vi ska upp och flyga. Klockan 21 lyfter plugplane ( min sons citat) från Spanair ( och jojo, jag vet att det är DET bolaget) från Vasa flygfält med destination Palma de Mallorca. Den inkommande veckan kommer vi nämligen att tillbringa tillsammans med Lollo och Bernie i Cala Bona på Mallorcas östkust. Skönt!
Förhoppningsvis väntar många varma och soliga dagar. Väderrapporten lovade dock lite mulet åtminstone till i morgon. Men det kanske inte gör så mycket, semester är ju alltid semester.
Efter semestern kommer jag förhoppningsvis att ha fulladdat batteri att ta itu med nya utmaningar. Här i affären kommer det att ske lite omändringar, webshopen kommer att få mycket uppmärksamhet. Men allra först kommer det att bli ett samarbete med ett annat nytt företag här i närheten. Men mer om det då jag kommer hem.
Nu vill jag ta tillfället i akt och önska mina vikarier Anna, Fredrika, Gun och Bodil arbetslycka inför den kommande veckan. Jag kommer säkert att tänka på er.
Ha det bra alla, hasta la vista...

torsdag 25 september 2008

Skolfotografitider...

Vi som har barn i skolåldern vet att det lite här och var nu vankas skolfotografering. Man minns med visst vemod den egna skoltiden då man var uppklädd till tänderna inför denna dagen D, frisyren polerad och på plats. Men ändå lyckades man få till nåt obegripligt flin eller någon rolig min då man själv var i tur av förevigas. Men det är kanske det som är poängen och charmen med det hela. Att man egentligen är helt naturlig och inga levande Pepsodent- reklampelare.
Sedan får man hem fotografierna och byter energiskt med sina kompisar. Men vad händer sedan? Kanske man hör till den noggranna kategorin som snabbt och fosigt klistrar in sina foton i ett album. Eller så är man som jag: sätter korten i en låda för att veta var man har dem , då man SNART skall sortera. Och högen växer... Och snartet skjuts fram.
Nu har dock Hannas kommit med en, i mitt tycke, helt genialisk produkt; skolfotoramen:




I ramen finns plats för 9 kort, ett för varje grundskolår. Texten: Kouluvuoteni, mina skolår, my school years kommer också med som man kan klistra in under den nedersta raden. Sen är det bara att fylla på vartefter och följa med hur barnet utvecklas. Toppenbra, eller hur?
Några ramar finns ännu kvar på Cosy, så skynda, skynda ....

onsdag 24 september 2008

Luffa



I går kom de. De för hand tillverkade luffatvålarna från Osmia. Under en resa i vårt fosterland stötte jag på den här typen av tvål och blev nyfiken. Eller som oftast blev jag nyfiket skeptisk. Vad ÄR nu detta för trams? En tvål med tvättsvamp i? Kan nu det funka? Det blev ett köp.
Och nej, första gången jag använde den var det ju som en vanlig tvål. Men ju mera den blev använd desto, mer framträdde tvättsvampen och skrubbeffekten. Tänk vad bra! Tvål och peeling i ett! Då jag sedan skulle fundera på mitt sortiment kom jag att tänka på luffatvålarna. Jag sökte ju något som inte "alla" har, utan något speciellt för min affär i Näsby. Därför blev jag så glad då Osmia var med på Formamässan i Helsingfors. Då beställde jag tre, jag tänkte skriva smaker, men nej DOFTER: den gröna limeluffan, den orangea apelsinluffan och den röda hallonluffan.
Men vad är då luffa? Jo, det är den del av frukten i arten i gurkväxtsläktet Luffa som återstår sedan fruktköttet och frön avlägsnats. Svampen består av ett nätverk av fruktens kärlsträngar som får en skrubbeffekt då den torkats. I kontakt med vatten sväller svampen lite igen.
I luffatvålarna används förutom luffan även rikliga mängder av vegetabiliska oljor av livsmedelskvalitet. Oljan finns sedan kvar i den färdiga tvålen, vilket gör den mild och hudvänlig. Välkommen att bekanta dig!

tisdag 23 september 2008

Poff!

Fredagen och lördagen kursade jag mig. En riktigt bra kurs var det. En sån där kurs man går ifrån och tänker att man verkligen lärt sig nåt nytt. Nu låter det ju som om jag skulle skryta om min allmänbildning och kunskap överlag, men handen på hjärtat, hur många gånger har ni inte varit på kurs och blivit serverad mer eller mindre självklara saker? Nu var det här alltså ingen sådan kurs, utan en kurs med en enorm behållning. Och att kursledaren var bra gjorde inte saken sämre direkt.Det var en kurs om internet och kanske jag tyckte att jag lärde mig så mycket pga att jag inte är någon direkt Einstein då det gäller datorer (ibland är jag överlycklig då jag hittar det lilla krysset i övre högra hörnet- räddaren i nöden...). Då jag gick hem i lördags var jag i alla fall full av glädje över mina nya insikter. Hoppas att kunskaperna inte avdunstar lika snabbt som de kom in i skallen nu bara...
Under tiden jag satt på kursbänken fick min vikarie Anna in leveranser till boden. Det sa bara poff! och så var lagret fyllt! Jag fick ett SMS mitt i allt där Anna skrev: Oj oj oj va e a kumi myshy gejjår... Då visste jag att det var nåt stort på g.
Matkahuoltokillen var väl inte sådär jättetjohejsan med mina lådor. Men då skulle han bara veta hur det egentligen är med Madam Stolzleveranserna: De här lådorna är sk. miljonlådor. Vi som brukar gå på auktion vet att det betyder lådor vars innehåll aldrig tycks ta slut. Och precis sådana är Madam Stolz lådor. Ytterlådan kan innehålla 15 lådor med 20 småsaker i varje låda.
Yes! Det betyder ju att det är mera att plocka upp och spänningen håller i sig lite längre ( vadå, jag låter som en fyraåring på julaftonen?)
Nu ska jag visa ett axplock av det som kom:




Utbudet av vita lyktor ökades rejält. De har ju varit en liten bristvara de senaste veckorna, men nu finns flera sorter igen. Observera att lyktan längst till höger är en väggmodell som ska hänga direkt mot en vägg. Snyggt!

För vardagslyxen fick jag både en kroppslotion som doftar alldeles underbart av vilda rosor samt små påsar med lavendel :



Utbudet av produkter i luffarslöjd utökades också, även om den här bilden knappast visar produkterna från deras bästa sida:

Det är fråga om en kaffefilterhållare, en ny hylla med krokar, ett servettställ och ett kakfat i luffarslöjd och glas. Speciellt fatet tyckte jag var jättesnyggt. De andra kakfaten jag har haft i luffarslöjd har varit tvåvånings, så det här är ju lite mindre nu då.
Till sist ännu en jättepigg höstkrans:




Den där skulle sitta fint på ytterdörren! Så där, mer än så här tänkte jag inte avslöja, men jag fick in MASSOR med julsaker också. Jag måste riktigt anstränga mig så jag inte börjar rada in alla fina saker, men det är ju så att den som väntar på nåt gott alltid väntar för länge! Snaaart, får jag dra in julgranen... Jippiii!
Nu har äntligen dimman lättat och det blev ju en riktigt fin dag i dag också! Ha det så bra alla!

torsdag 18 september 2008

Nya kort

På onsdagen var det lite lugnare på leveransfronten, men jag fick i alla fall in några nya kort från Minna- kortti . Minna-korten görs utgående från akvareller målade av bildkonstkonstnären Minna L Immonen och de har alla en väldigt varm och sympatisk ton. Tänkte idag uppmärksamma Minnas kort lite. Så här ser Minna ut:




Minna, född 1964, använder sitt flicknamn Immonen då hon signerar sina kort. L:et i Minna L Immonen står för hennes nuvarande efternamn Laukkonen. Paret Immonen-Laukkonen har sex barn (det ni! själv har jag svårt att få styr på två...)
Minna står för planeringen av alla kort som Minna-kortti ger ut. Dessutom planerar hon också kort som organisationer som Unicef, Röda Korset och Rädda Barnen gett ut. Minna har även planerat bla. Arabias julmugg- och burk serie både 2004 och 2005. Dessutom har Minna också illustrerat en hel del böcker.
Jag valde länge innan jag bestämde mig för vilka kort jag skulle ta till Cosy Living. För en presentbutik utan kort är ju som, tja en båt utan vatten. Jag föll till sist för Minnas kort för att de på nåt sätt är så harmoniska och alla människorna ser så snälla och glada ut. Att de är gjorda utifrån akvarellmålningar gör också att färgsättningen blir väldigt mild. Det är kort att bli glad av!
Här några exempel på de kort jag har, många många fler finns i butiken:



onsdag 17 september 2008

Vilken rivstart på veckan

det var här på Cosy i går. Den ena varuleveransen avlöste den andra. Hela fyra stycken bilar kom. Måste vara nytt personligt rekord! Eller, inte kom ju fyra stycken HELA bilar med grejor, jag har ju inte hyrt upp hela husbolaget... Men en hel del nya saker kom nog in. Till exempel värmeljus i olika tänkbara färger fick jag:



Nu finns det ljus i allt från grönt till svart till brunt till lila och vinrött. Och flera färger därtill. Bara att välja så att det matchar. Ljusen kommer från danska Lögum Kloster lys A/S och är tillverkade av paraffin. Runt om ljuset finns en plastkopp som gör att ljuset lyser vackert också neråt, i motsats till ett värmeljus med en metallkopp runtomkring sig. Värmeljusen säljs i påsar med 20 i varje. Men det bästa av allt: om du köper en ljuskopp för värmeljus på Cosy får du fritt välja ett ljus som sätter pricken över iet på ditt nyförvärv!





Att det börjar bli mörkare på kvällarna märks också på en del av varorna jag fick igår. Bland annat den här ursnygga lampan med silverfärgad fot och svart tyghatt kom. Till den matchar tex. den gråa prydnadskudden från Cult design i serien Gracilis. Liksom alla andra produkter från Cult är den "uppbyggd" enligt utbytbarhetsprincipen. Dvs. man köper den svarta kudden skilt och sen kan man om man vill köpa det gracilismönstrade överdraget till. Överdraget är utbytbart mot andra överdrag i andra serier. Lika genialiskt som vanligt då det gäller Cult.
Nere på bilden skymtar också en dörrkrans med konstgjord hortensia. Nu börjar det bli dags att snygga till ytterdörren också, och vad passar väl då inte bättre än med en snygg höstkrans? För tillfället har jag några modeller till förutom hortensiavarianten i affären. Mer är på kommande, både höstkransar och mera juliga.



På "tal" om Gracilis. Nu utökas serien med vinröda krukor. Senare kommer också vinröda kubljusstakar att komma liksom vinröda manschetter till change-ljusstaken. Notera den jättefina lampan längst bak på bilden. Hålmönstret ger ett vackert sken i mörkret. Lampan finns också i asfaltsgrått.

Vi är många som beklagar oss och funderar noga då vi ska hitta en present åt nån herreman. Men nu tror jag att jag har en eventuell lösning på "problemet" då jag har hittat riktigt "karåta" ljusstakar:



Jaa, du ser rätt. De är i betong, men jättefina och av naturliga skäl stadiga. De finns i två höjder. Bredvid ljusstaken en praktisk äppelkorg i järn. Fin är korgen också om man fyller den med mossa och planterar en ljung eller nån annan fin höstblomma i. Den varianten kommer jag att visa senare här på bloggen. Ljusstaken och korgen står på en pall som en herreman i Björneborg har gjort. Den är av den typen som syns i många inredningstidningar nu just. Och den passar till mycket, sittbänk, nattduksbord, blombänk, you name it. Tack vare materialet kan man ha den både ute och inne. Varför inte som viloplats under äppelträdet då du fyllt din äppelkorg (Wau, vad fyndigt!)
Ännu mera karåta saker kommer här, en ljusstake och en vas i gjutjärn. De kommer från min nya favorit på Forma mässan i Helsingfors, svenska Affari :




Längs fram en fruktkorg i luffarslöjd med tunn metalltråd. Det är en annan variant av järntrådsarbeten än vad jag har från förr. Tunnare och finare arbeten, nästan så att man inte ser skålen på bilden! Jag fick en del varianter av de här arbetena och en del till är på kommande. I bakgrunden på bilden syns den vackra filten i lapptäckteknik. Filten är i 100% ylle och kommer från danska Krasilnikoff (alltså : nää, jag har inte virkat den själv...)
Så det var en lite update på vad som händer i butiken. Väntar med spänning på nästa leverans...
Ha det så bra!

fredag 12 september 2008

zink zink zink, underbara zink

finns det gott om på Cosy Living. Ni vet det där underbara gammaldags materialet som har en härlig grå färg. Det finns krukor, hängare, strutar och ljuslyktor... och baljor för att kunna ta det mysiga fotbadet efter en lång arbetsvecka:





Jag har även en minibalja för den lilla fotbadaren, men då ska nog han eller hon ha skonummer 16, typ. Vi andra storfotare kan ju ha den som tvålkopp. Eller varför inte sätta lite mossa i och sticka ner ett blockljus, Voila en enkel och snygg ljusstake!

Zinkbaljorna är också ypperliga som planteringskärl utomhus och speciellt nu i hösttider då blomsteraffärerna vimlar av blommor i varma toner,den ena vackrare än den andra. Höstastrar, bollkrysantemer, cyklamen eller som här prydnadskål:



Inte för att förglömma den underbaraste höstblomman av dem alla, ljungen. Den varma vinröda färgen står sig fint mot den lite kalla zinkfärgen, eller hur?



Snyggt va? Det fina med zinkprodukterna är att det är ett ganska billigt material. Det i kombination med att det på hösten finns massor med gratismaterial ute i naturen(mossa, lingonris och olika kvistar med bär på tex) gör att det inte alls behöver bli någon förmögenhet att göra det höstmysigt hemma på trappan!

Nu kom just Matkahuolto -killen med det första lasset från danska Madam Stolz. Säkert finns där också en del nya godingar i zink. Dags alltså att ta en djupdykning bland kartongerna!
God fortsättning på denna härliga fredag!

tisdag 9 september 2008

Höstlöv



kommer detta inlägg att handla om! Wau! tänker säkert du! Vad spännande! För mig är det en ordentlig åsnebrygga för att kunna introducera de nya manschetterna jag har fått från Cult design. Men jag tar väl det från början:

I Cult serien finns en typ av ljusstakar som man kan sätta en egen manschett på. De finns i flera varianter. På Cosy har jag ljusstakar med plats för en manschett. De finns i svart och i vitt. Sen har jag ljusstakar med plats för tre manschetter, de finns i svart, vitt och askgrått. Ytterligare finns vita ljusstakar med plats för fyra manschetter och den ultimata myshöjaren: den vita ljusstaken med plats för nio manschetter och ljus:




Ny manschett för hösten är den i serien Bladverk, som hyllar höstbladens olika former och färger. Den finns i två varianter, en som går i en brun ton och en som går i en grönare ton. Som kombinationsmöjligheter finns manschetter i brunt, orange, avokadogrönt och linne . Eller varför inte bara vitt. Det är bara att mixa och matcha så att du får en helhet som passar in i just ditt hem!

måndag 8 september 2008

Vilken helg...




och måndag vi har haft. Helt underbart eller hur? Efter förra veckans ruskväder kunde man ju knappt tro sina ögon! På söndagen passade vi på att ta en tur med båten innan det var dags att ta upp den för vinteridet. Tyvärr blir det allt för lite båtkörande så det gäller att passa på när tillfälle ges.
På lördagen var det ju, om möjligt, ännu vackrare väder. Då var det dags att dra på sig den allra finaste stassen (nåja, men min son tyckte nu i alla fall att mamma var "nygg") och i arla morgonstund bege sig till gammaldags torgdag i Kristinestad. På Cosy finns det ju en del produkter som har gammaldags stuk som jag passade på att visa upp på marknaden. Bl.a de här saftflaskorna med knäppakork hade god åtgång:





Och det kan jag förstå, för saften är jättegod. Smakar som hemmagjord gör den och finns i många smaker: jordgubb, hallon, blåbär, tistron, fläder, tranbär ( kan jag ha glömt nån smak).
Sen sålde jag också barkbröd och vad kan väl vara mera gammaldags än det? Många ryggar till då de hör ordet barkbröd och tror att det smakar väldigt träigt (fyndigt va?...). men så är inte fallet.
En myt sedan gammalt är att barkbröd endast bakades för att man inte hade råd med något annat.Detta är inte riktigt sant. Den bark som användes och som även används i det här barkbrödet kallas vitbark och den sitter mellan brunbarken och stammen på tallen.De är ca en tiondels millimeter tjock och väldigt näringsrik. Man använde denna som ett förebyggande läkemedel. Vi vet i dag att det innehåller rikligt med antioxidanter. Det barkbröd jag har innehåller förutom barkmjöl också råg och vete samt malt och krossade enbär. Just smaken av enbär gör att brödet passar utomordentligt bra till fiskrätter.




Annat gammaldags jag sålde var luffarslöjd ( trådslöjd) och gammaldags godis. Premiär var det för brända mandlar med marsipan som jag hade fått in strax före marknaden. De gick åt som smör i solen....





I morgon börjar en ny arbetsvecka på Cosy och då ska jag presentera nyheter som Cosy fått in under de senaste dagarna...
Ha det bra!


onsdag 3 september 2008

Och regnet



det bara öser ner! Vart tog de vackra höstdagarna vägen? Nu blåser det ute som den värsta oktoberstormen. Förhoppningsvis är det av övergående art. En sån här dag tänkte jag tipsa om små saker att ta till för att pigga upp sig lite.
Du har väl inte missat de enormt söta tvålarna som finns på Cosy Living. De kommer från tvålmakeri Bubbel& Skum på Österlen i Sverige. Tvålarna är baserade på olivolja, som gör dem milda och återfettande. En annan ingrediens är ekologisk palmolja. Tvålarna doftar alldeles underbart, vad sägs om en blåbärstvål med äkta blåbär i?



Eller om havtornstvålen med havtornspuré och en frisk doft av lime och litsea?




Företaget har också gjort en ekologisk barntvål som är mycket mild för spröd hud. Den innehåller endast olivolja, havremjölk och en aning bivax. Ingen parfym.



I hyllorna finns även andra "läckra" dofter. Tvålarna kostar 4.90 st och klart att det är dyrt om man jämför med en Pirkka tvål, men å andra sidan är doften på de här tvålarna obeskrivlig, den måste upplevas!







tisdag 2 september 2008

Paradiset...



...på jorden tänkte jag skriva någon rad om. Eller åtminstone om Cult Designs serie Paradis, som är Cosys senaste tillskott i Culthyllan. Serien är ingalunda ny, så många av er känner säkert igen den eller t.om har någon del av den hemma. Men i Cosys hyllor är den ny för hösten. Serien är lite annorlunda då den är tredimensionell. Den finns i vitt och svart och matchar bra med både grått och blått. Ljusstaken i serien är i kubmodell, dvs. den passar bra att sätta bredvid diskmedelsflaskan tex:



Naturligtvis kan den också kombineras med alla andra kuber som Cult har.
I serien har jag också en fin soffkudde samt servetter:




Idag fick jag även in en restorder från Lisbeth Dahl. Nu kom formarna jag beställde i somras.Men visst kan man baka och koka med hjärtformade formar även på hösten?


måndag 1 september 2008

Hemma igen

Så var jag då hemma igen efter en händelserik helg i den kungliga huvudstaden i väster. Ojojoj vad mycket saker det fanns på Formex mässan! Som tur var hade jag strukturerat upp mitt besök på förhand, annars hade man nog varit såld.Det är omöjligt att hinna se alla utställare ( och kanske inte intresset finns för alla heller), men jag tycker nog att jag hann med dem jag tänkte. Vi var där i 1,5 dagar, men med lätthet skulle jag ha kunnat tillbringa en dag till där.
Jag hade inte med någon kamera, men jag tänkte ändå att jag skulle ge lite smakprov på en del av det som kommer att komma till butiken under höstens lopp:



Bland annat de här söta lykthusen för värmeljus beställde jag. Visst är de söta?
Jag hittade också en ny trevlig leverantör som heter Pb home. Därifrån beställde jag en del textilier, som kuddöverdrag med olika brodyrer på:



På Pb home hittade jag också mer av de populära dekorationsstenarna jag haft sedan tidigare i shopen. Nu fick jag också tag på sådana som har svensk text.

Det är flera som frågat efter termometrar för utebruk. Den här modellen beställde jag på mässan, en annan typ kommer jag att ta direkt från ett ställe i Danmark. Båda termometrarna är i emalj. Mässmodellen har dessutom en "vägg" och ett "tak" av trä:





De som besökte bostadsmässan i Vasa och/eller fritidsbostadsmässan i Björneborg har knappast undgått att se de nya lyktmodeller som kommit ut på marknaden. De ger ett jättefint sken genom "spjälorna". Jag kommer att få in två olika modeller till affären. Dels de som fanns på mässorna här, dvs. de som var gjorda i bambu. På mässan i Stockholm beställde jag också en modell som är gjord i metall. Det fina i den kråkdansen är att de kan också placeras utomhus. Det är lite svårare med en bambulykta, men det är klart, de är ju lika fina ute som inne!



Till sist ännu en sak som jag väntat mycket på för att jag tycker det är så genialiskt! Jag beställde nämligen en hel del väggord också som man då förstås ska ha på väggen... Det är små enkla budskap eller texter som kan lyfta ett helt rum. Jag beställde bl.a texter som passar till tamburen ( tex välkommen) , och till barnrummet ( t.ex sov sött). Sen blev det också en del texter som passar lite varstans, som den här:



Visst är den för fin! Den påminner oss dessutom om det lilla i vardagen som kan ge oss lycka.
Väggtexterna borde jag få ganska snart. Jag skriver mera om dem sedan då de anlänt.
Nu är det bara att börja invänta ordrarna. Jag tycker att de första beställningarna från mässan i Helsingfors borde komma denna vecka. Spännande! Ha det bra!