fredag 30 januari 2009

Nu börjar leveranserna droppa in...

från det som jag beställde i Stockholm. DHLarna har fått besöka affären många gånger denna vecka. Mest är det godsaker som kommit i detta skede, från tre leverantörer. Först från gamla kära Mathantverket. Därifrån kom en del nya saker, bla.


Hallonläsk , tillverkat efter ett recept från 1942.

Drickfärdig honungsmjöd.




Kallpressad rapsolja med enbär, timjan och rosépeppar.
På etiketten kan man läsa följande: -Oljan är varsamt kallpressad och lika gyllengul som solen. Den är svagt nötig i smaken och blommig i sin doft. Användbar i maten på alla tänkbara sätt och nyttigare än de flesta andra. En idealisk sammansättning av Omega 3 och Omega 6 dessutom rikligt med antioxidanter.

Två nya brödsorter fick jag också in, dels skrädmjölsbrödet. Efter att ha googlat skrädmjöl har jag lärt mig att det tillverkas av hel havre, som blötlagts, rostats och sedan malts. Förutom skrädmjölet innehåller brödet också vete-,ärt- och majsmjöl, sirap, salt vatten hjorthornsalt, gurkmeja. Brödet är kavlat i kornmjöl. Riktigt mumsigt tyckte jag det här var då jag provsmakade det i Stockholm. Men man ska inte hoppa till, för brödet är GULT.





Sen fick jag också hällbröd bakat av av fullkornsråg, rågsikt och korn, vete, hjorthornsalt. Samma typ av bröd som jag hade innan jul, men då var det rött omslagspapper.



På mässan beställde jag från ett annat för mig nytt företag också som heter Alterhedens Rabarberi. Denna firma finns 110 km söder om polcirkeln i Sverige.


Förr använde man naturens nyttigheter för att komma tillrätta med sina åkommor. På Alterhedens hemsidor kan man läsa om hur de råvaror som används i produkterna påverkar vår kropp enligt det gamla husapoteket.

Som firmanamnet antyder är huvudprodukten rabarber som skördas från egen odling. På hemsidan kan man läsa att rabarber odlades som medicinalväxt i Kina redan 2700 f.Kr. Torkad rabarberrot ansågs stärkande och laxerande och blev en dyrbar apoteksvara. På 1600-talet öppnades gränshandeln mellan Kina och Ryssland. Tsarfamiljen lade rabarber på den lönsamma handeln till Europa. Kanske är det därifrån uttrycket "att lägga rabarber på..." kommer. Under krigen var rabarbern en viktigt c-vitaminkälla som kom tidigt om våren. Den tros ha räddat många från skörbjugg.
Jag tog in två stycken glassåser med rabarber av dem;



Rabarberkola

och rabarberlakrits. Det rekommenderas att man värmer burken lite i mikro innan man ringlar såsen på glassen. Två nya safter kom också, bland annat en med smak av blommor gjorda av blåklint.


Blåklinten lyser med sina azurblå blommor. Det var just den blå färgen som gjorde att man förr trodde att de var bra för ögonen, speciellt blåögda personer.


Också en favorit i repris kom, nämligen chokladstrutarna från Åre choklad. Blåbärstryffel, hallontryffel, vårstrut, tequila/limetryffel,mörk chokladkola:


Samt en riktig favorit: tycker om dig struten ( det börjar närma sig alla hjärtans dag....)





Efter att man mumsat i sig den goda chokladen kan det i vissa åldersgrupper bli lite grisigt. Då kan det vara bra att svepa över bordet med en snygg disktrasa. Och med ett fint och piggt mönster känns det kanske lite roligare.... En hel del nya trasor kom in från svenska Kattinatt:
''



och till sist en trasa för oss morgontrötta. Jag skulle definitivt vakna till om en sån här stirrade på mig från diskhon på morgonen:






Ha det så bra!

onsdag 28 januari 2009

Tokiga dagar på Cosy!

Torsdag 29.1 - Lördag 31.1 2009

- 20 % på allt i butiken och på webshoppen!

Kaffebjudning.

Välkommen!

Mässnytt, del 2

Man kunde nästan tro att jag villat bort mig i vår huvudstad då jag inte skrivit nåt inlägg på nästan en halv vecka. Så är det naturligtvis inte utan vi kom hem i lördags, redan klockan 21 faktiskt. Mycket ovanligt då det gäller mig må jag säga, det brukar alltid bli ett nytt dygn innan jag hittat hem.
Efter lite obligatorisk Ikea shopping och inköp av ett klädskåp (min dotter envisas med att hennes klädskåp är för litet, mitt argument att hon har för mycket kläder har inte funnit nåt gehör) och lite annat smått och gott, begav vi oss till vårt hotell Sello där vi inmundigade en god middag. (Hotell Sello kan annars rekommenderas om man söker ett bra hotell. Det ligger i Esbo, men oftast har man ju bil så det är inga problem. Ibland har de också helt ok erbjudanden, kolla tex på hotels.com).
Lördagen tillbringade vi då på mässan. Lite bilder därifrån:









Den sista bilden är från Bukowski designs monter. Nästan så att man skulle vilja kasta sig över nallehögen. Bukowski nallarna är ju såååå söta och underbart mjuka ( och ett stort sortiment av dem finns på Cosy...)

Jag tyckte att jag hade läget ganska bra under kontroll efter att ha varit till Stockholm veckan före så det blev inga större inköp. Några utställare som jag antingen hoppade över i Stockholm eller som inte alls var där besökte jag dock: Från Dixie tog jag in fler av de otroligt populära oljekulorna och en ny sort i form av en groda:







Dessa torde kvacka till i butiken i april.

Flera produkter ur Maison Belles serie blir det också:



Bland annat ett rengörningsmedel med vårdoft. ( Spännande, hur doftar egentligen våren????)

Sen blev det inköp av obligatoriska produkter såsom presentpapper, snören, cellofanpapper och sånt som behövs, men som kanske inte är så skojigt...
Så är det bara att vänta på leveranserna då...

torsdag 22 januari 2009

Nå nu

tror jag att jag har det värsta upprett i webshopssystemet. Tänk vad mycket jobb en felklickning kan föra med sig! Nästan så att jag drabbats av klickfinger nu! Nå inget ont som inte för nåt gott med sig. Jag fick nu möjlighet att rensa i shopen också, så nu finns det ganska mycket nytt där.
I affären har det också kommit en del av Cults nyheter nu. Lite av Folklore produkterna kom in och det är ett mönster att bli glad av i snöslasket:





Gracilisserien har också fått tillökning. Nu finns kuben och lilla krukan också i en blek pastellrosa färg. Samma färg finns också på gracilismanschetten.




Nu har det också kommit en "Life" och en "Love" kub som båda har tänkvärda ord. Olika på båda sidorna:


En annan nygammal serie som jag fått in heter Vinkel. Vinkel är som namnet antyder en vinkelformad serie som går att kombinera sinsemellan, som ett litet inredningspussel, för att skapa kvadrater eller assymetriska former. Vinkel kan användas till det mesta; kökets kryddplantor, kaktussamlingen, en inneträdgård i mini-format eller som godiskål till festen. Serien består av tre olika "byggsatsdelar" i varierande höjder. Krukorna är formade så att de både kan kombineras med varandra och med andra av Cults kvadratiska Kub- och 12-serie. Stora variationsmöjligheter alltså!





Snart kommer också andra nyheter från Cult. Den nya katalogen finns nu i butiken. Välkommen att hämta din egen eller läs den i elektronisk form på cultdesign.se.




I morgon beger vi oss då på en ny inköpsmässa, denna gång till Helsingfors. Därifrån kommer jag att beställa en del nya tvålar och andra städmedel, ramarna för skolfotografierna får jag inte glömma, lite flera ljus och säkert en hel massa annat som kommer med " i farten". Egentligen har man ju nog världens bästa jobb!


måndag 19 januari 2009

NEEEEEEEEEEEJ!




Jag blir så AAAARRRRRGGGGG! I kväll skulle jag vara duktig och börja uppdateringen av shopen och vad händer? Jo jag mitt klåp trycker bort de flesta av artiklarna så nu finns det typ 20 produkter i shopen! Det räckte inte att räkna till 10 kan jag meddela!
Så nu får man börja om då! (tänk positivt, tänk positivt.....) Kvällarna är räddade denna vecka åtminstone nu då. Man får ha tålamod , oj oj oj...
Håll ut, problemet ska fixas så snabbt som möjligt.
Åh, jag min nöt!

Mässnytt!

Hälsningar från Stockholm och Formexmässan ! Tänk vad mycket fint det finns här i världen! Formexmässan väcker verkligen "vill ha"- begär! Egentligen är det förbjudet att fotografera inne på mässområdet, men jag bad snääääällt på ett par ställen för att ni skulle få en liten inblick i vilket dilemma jag stått inför nu i helgen. Vad tusan ska man välja?









Flera hundra utställare i tre stora hallar är vad som väntar en då man kliver in genom portarna. Ok, det må bekännas att alla montrar inte är intressanta för alla mässbesökare. Och det är nu tur, för det skulle inte finnas en chans att hinna genom allt på fyra dagar. Jag var där i två dagar och fick nog ligga i! Och då hade jag ändå gjort upp ett "schema" i förväg med de platser jag ska besöka (ok.ok, jag har lärarutbildning...)
Nå vad hittade jag då? Tack och lov att man från de flesta ställen får orderbekräftelser för annars skulle man nog ha nollkoll på vad man beställt. Det man nu kan vänta sig i Cosy inom en snar framtid är bla. ett flertal nya safter, tésorter, sylter, godis (även sockerfritt), tvålar (bland annat för hunden och en verkstadstvål), tvättnötter, doftljus som brinner länge, mysiga små kappsäckar för barn, nya glas och porslinprodukter, kökshanddukar, nya skyltar, påskpynt, krukor, trädgårdsgrodor, trädgårdsamplar och annat pynt, nya sorter av disktrasorna, mm mm mm....



Bland annat denna krona får göra en sväng till Närpes senare i vår. Jag återkommer med bilder på de här sakerna vartefter de kommer in till affären.
Nu blir det en liten andhämtning på ett par dagar. Under de dagar måste webshopen uppdateras, jag skäms nåt otroligt över mina julprodukter i shopen. Jag SKA skärpa mig och hitta lite tid för att rensa där och plocka in nya saker, som trots allt finns!
På fredag är det sen dags för nästa mässa, denna gång Forma mässan i Helsingfors. Den mässan är betydligt mindre, men det finns nog en del fina saker där med så det blir kul att åka dit med. Och lite Helsingfors shopping är väl aldrig fel...
Ha det så bra!



måndag 12 januari 2009

Nytt nytt från Krasilnikoff...

Jippii, lite nytt har jag hunnit få in på denna sida årsskiftet också. I fredags kom en sändning från danska Krasilnikoff med en del nya fräscha vårlika saker( Är det inte konstigt att man tycker att det är VÅR så snart julen är över, det torde ju vara midvinter nu! Men tittar man ut ser det ju nog ut att vara allt annat än vinter!)

Bland annat kom fina kökshanddukar i olika pastellfärger:





Samt en vintage pläd i ylle i rosa toner:




Perfekt att svepa runt sig då man kryper upp i soffan! Storlek 140*200 cm.

Tre olika äggkorgar fick jag också, bland annat denna lite högre modell:



Äggkorgarna är fina förvaringskorgar inte bara till ägg. Här ovan har de ju stoppat i nypieronän, lök eller äpplen blir också jättesnyggt i.

Den här söta plåtasken med en flicka och nalle kom också:



De änglar jag hade innan jul som man kunde vira runt ett ljus väckte mycket positiv uppmärksamhet. Nu tog jag in en lite liknande sak, dock inte så julig. Enligt samma system kan man använda den här kronan kring ett ljus eller som en extra dekoration till exempel på ett paket:



De här produkterna kommer att inom en snar framtid att finnas på webshopen också. Jag kommer att ta itu med den med hårdhandskarna nu bara jag får inventeringen klar. Jag har ju nog hört sägas att det finns massor med grejor på Cosy, men det är först då allt ska räknas och dokumenteras som jag märkt HUR mycket det egentligen är. Men nu börjar det vara klart. Då ska webshopen städas!
På torsdag (hipp hipp hurraaa, min födelsedá.....) tar jag plugplane till Stockholm för att besöka inköpsmässan Formex. Därifrån kommer säkert ett och annat under vårens lopp!

lördag 10 januari 2009

Underbara tulpaner!


Finns det nåt härligare än en bukett med fräscha tulpaner då man kastat ut julgranen och julbestyren? Jag måste direkt erkänna: jag är en tulpanoman. jag köper första buketten till jul. Sen har jag nog svårt att hålla mig från en bukett i veckan. Det blir liksom en drog. Jag tycker det är så mysigt med dessa fräscha blommor som ger lite hopp om den stundande våren då det kan vara snöstorm ute. Visst kan det vara svårt att få tulpanerna att klara sig många dagar, men jag tycker att det går rätt bra om man ser till att köpa en "knisprig" bukett. Sen skär jag en ny snittyta och sätter ner dem i vattnet med plastpappret fortfarande på. Efter en timme blir det en ny snittyta och nytt vatten, men bara lite lite på bottnen. det här har jag nog läst nånstans för jag är verkligen ingen expert på att hålla växter vid liv. Men tulpaner tycker jag i allafall är mera lättskötta än tex rosor, även om rosorna kanske doftar godare ( första dagen).
Denna långa inledning får fungera som en åsnebrygga för att börja presentera del 1 av vårens nyheter. Vi börjar väl med Cult Designs nya serie som påminner om tulpaner (nämen, HUR det kan råka sig...)

Serien heter Folklore och är inspirerad av hantverkartraditioner i Dalarna, Mexiko,Kinesiska höglandet och den indiska landsbygden. Mötet mellan traditionell broderiteknik och modernt formspråk ger en färgsprakande formglädje i denna handmålade serie:





Det här är en serie att bli glad av och den borde komma snart till en butik nära dig....
Jag presenterar fler nyheter en annan dag! Trevligt veckoslut!