lördag 29 augusti 2009

Mässtider eller vart tog de senaste två veckorna vägen??????

Rubriken torde säga allt om detta inlägg. På två veckor har jag besökt två inköpsmässor. På den första ,Formamässan i Helsingfors, hade jag tom ställt ut själv med mitt nya kompanjonprojekt Cosy Words. Jag måste säga att jag är helt nöjd med mina tre mässdagar där. Jag kommer att återkomma till det här med en närmare presentation längre fram och då kommer det att bli en kick-off i butiken också.
Jag hann vara hemma i 1,5 dygn innan det var dags för nästa mässa, denna gång Formex i Stockholm. Och jag måste säga att inköpsmässigt till Cosy Living är det nog den mässan som ger mer. Förutom att den är mångfalt större än mässan i Helsingfors är också utbudet där betydligt bredare. Om jag minns rätt nu kommer jag att få varor från tre nya leverantörer, bland annat en jag har jobbat med ganska länge så det är jag nöjd över. En hel del nya skyltar, textilier,lampor och godsaker är att vänta.Jag ska återkomma med bilder så småningom. Nu villa-avslutning!

lördag 15 augusti 2009

Framsteg

Hugo har börjat på det finskspråkiga daghemmet Päivis här i Närpes för två veckor sedan. Igår kom han stolt hem och berättade att han lärt sig två finska ord: nenä och korvan. .. Yes! Resan mot det finska språket har startat!

torsdag 13 augusti 2009

De vänsterhäntas daglär det vara i dag! Stort grattis till syster och Madde!

Händelsernas helg
ETT GUDBARN

Av: Siv Andersson

Att få ett litet gudbarn
är en gåva och en ära
- att man är så betrodd
att stå ett liv så nära.

Man länkas till varandra
med ett gudomligt band.
Så själsligt är man nära
fast man bara ses ibland.

Ett gudbarns liv man följer
av omtänksamma skäl.
För man har fått till uppgift
att se till barnets väl.

Och även i det tysta
finns detta alltid kvar
- att man känner något särskilt
för det gudbarn som man har.

***

Förra helgen hände det grejer vill jag säga. Lördagen den 8.8 var kusin Arvids dopdag och jag fick den äran att vara både fadder och "hållare". Lite spännande var det för Arvid har inte direkt visat sympati för sin moster utan gallskrikit då han kommit i min famn. Men se Arvid är bäst då det gäller! Inte ett pip under dopakten, istället charmade han prästen och hela gänget. Och då Tom uttalade orden Jag döper dig till Arvid Valter Johannes sken han riktigt upp som om han hade tänkt: Där satt den!

Kusinerna 8/8-09.


Lite suspekt var det då prästen bad att vi skulle sätta oss ner innan själva dopakten började och mycket riktigt: kantorn började spela en sommarpsalm och in knallade syster och Johan hand i hand. De skulle då gifta sig!Så nu heter min kära lillasyster Fru B. Ojoj vad det låter gammalt, men ett jättestort grattis i alla fall!

Efter de båda festerna avnjöt vi en familjemiddag med de närmaste och sen hittade ungarna en skatt ute i form av smultron:Mums. Det räckte flera åt oss var!

Festen fortsatte på söndagen då Madde bjöd ett gäng fnittertippor på 9-årsfest. Nog är det en gåva att få fylla år på sommaren, bara att kasta sig i vattnet och tjoa och tjimma.
Ännu på måndagen fortsatte 9 årskalaset med vuxenpartyt (det lär inte heta kalas mera...). Men nu ska vi nog göra ett litet uppehåll i festligheterna, en månad eller nåt.

Arki alkaa

vill jag minnas att första stycket hette i den gamla finska boken som användes i åk 7 förr. Och visst är det skönt med lite vardagsrutiner igen, även om det innebär en kamp mot tiden, speciellt på morgnarna. Vårt lilla mini-Afganistan fortgår hemma ( i går då jag var hem och "tittade till" , var det ett 3 m djupt hål rakt ner i hallen, här ska man inte komma inrusandes direkt...). Nåja, vi bor ju på vår sommarstuga på det idylliska Eskilsö med Kaskö sund som närmaste granne så oss går det ingen nöd på. Det är ju de här morgnarna då. Hemma har ju Madde en 2 minuters promenad till skolan på morgonen, nu har vi ca 18 km+ en färja som ALLTID är på väg åt fel håll då vi kommer. Nå det är förhoppningsvis ett övergående "problem".
Jag lovade ju att återkomma med ett litet resereportage i detta inlägg, så det är väl bäst att jag börjar på innan jag har glömt allt.( jag vet inte vart de här nästan 2 veckorna har rymt, men det har varit fullt ös hela tiden).
Som sagt, bilsemester med två ungar i baksätet en vecka. Kan det går lyckligt? Tja, tredje världskriget bröt ju nog ut ett par gånger per dag, men det hissades nog vit flagg efteråt, i allmänhet då en av dem (läs Hugo) somnade. Sen måste man lägga till att samma skiva ska snurra i CD spelaren hela resan. ( Jag är nära på expert på hur det gick till då Emil for på auktion och ropade in bla en brandspruta och en helt värdelös samitask). Min sambo löste dehär otroligt smidigt må jag säga. Den rackaren lyssnade på radio ur mobiltelefonen med hörlurar. Det tog en tid innan jag kom på hur han kunde vara så kolugn då ungarna hade nåt utbrott i baksätet. Men det man inte vet mår man ju inte dåligt av...
Ok. Första anhalt var Gröna Lund. Det kan sammanfattas med ett ord på två bokstäver som börjar på K och slutar på Ö. Ja herre jie. Ca en timme till varje attraktion. + att bankautomaten svalde mitt Mastercard. Man ska inte spraka till på ren närpesiska. Första dagen på semestern och man får inte ut nån valuta. Som tur var var jag ju inte ensam på resan, men det är ju inte så roligt att måste be sin sambo om pengar , lite modernare syn än så har jag ju nog trots allt. Men det var ju en bra nödlösning. Största behållningen av Gröna Lund besöket var nog Tobbe Trollkarls show samt besöket i spegelhuset där den lustiga familjen blev ännu mer lustig.Dag två fortsatte vi mot Skara sommarland som vi intog på eftermiddagen. Lite kallt att bada var det, så det blev att köra i lite attraktioner och ströva runt. Och skönt var det då det inte var så långa köer. på kvällen fortsatte vi mot Göteborg där vi övernattade.

Morgonen därpå tog vi Stena Lines färja till Fredrikshavn, där Nicke Nyfiken är en av besättningsmännen.Eller Peter Pedal som han heter på danska. Ibland är det svårt att hålla sig för skratt...
Resan från Fredrikshavn till vårt Bed and Breakfast i närheten av Legoland kan liknas vid att köra över Yttermark slieton fram och tillbaka. ganska tråkigt alltså och inga större överraskningar. Åkrarna var kanske en aaaaning större än i Yttermark men ...
Vi kom till vårt Bed& Breakfast som låg på en gammal bondgård och där var det rent och snyggt. Stället i Borkop kan rekommenderas:Vi stannade dock inte länge där då vi kom dit för vi ville iväg fort till Legoland. Sammanlagt var vi på Legoland i kanske 10 timmar under två halvdagar och vi hann se ungefär hälften. Det säger kanske lite om storleken på stället. Tyvärr regnade det andra dagen men det var nog ok i alla fall. Här vaskades det guld:Sekunden efteråt fick han hela vattenfatet över skjortan... Sånt som händer.
Det kördes i olika attraktioner, flanerades och framför allt njöt vi alla byggnader som byggts upp av legoklossar:

Sen var Hugo och jag och tittade på Byggare Bob i 4D. Skillnaden mot 3D är att man liksom är med i filmen och tror att man upplever vattenskvätt och bilar som kommer emot sig. Då Bob svängde på sina plankor fick man nog ducka för man var övertygade om att han skulle skalla en. Coolt var det.
Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Legoland om du inte varit dit. Både vuxna och barn har nog behållning av det och det är inte så väldigt kommersiellt. Om man inte vill göra det så krångligt som vi gjorde det så går flyg till Billund. Flygplatsen är i princip granne med Legoland.
På kvällen tog vi oss vidare mot Köpenhamn. Då passerade vi Stora bältsbron som jag egentligen blev mer imponerad av än Öresundsbron dom vi kör över dagen efter.


På de här bilderna ser de väldigt lika ut men stora bält bron kändes mäktigare.
Väl framme i Köpenhamn avslutade vi kvällen på Tivoli där vi nu mest gick runt och njöt av atmosfären. Eller gick och gick. En i sällskapet fick spagettiben och skulle bäras så det var ju inte så kul för den starkaste i familjen.

Följande dag ägnade vi åt lite promenader på Ströget och kring Nyhavn. Jag saknade lite inredningsbutiker för på ströget fanns mest klädbutiker. Och i Nyhavn mest bara restauranger. Nå lite fynd gjorde jag nu i alla fall. Vi gick även på Guinness rekordboksmuseum och beskådade världens största fotboll, världens längsta och världens tjockaste man:


.Och världens största nyfödda. Dockan till höger symboliserar en "normal" bebis, medan den till vänster vägde 10,2 kg vid födseln 1955. Kläm ut den ni!Efter att Madde och jag villat bort oss i storstan då vi som världsvana resenärer skulle ta en annan väg tillbaka och garanterat fastnat irrande runt på Nordeas övervakningskameror vid huvudkontoret i Köpenhamn, kunde vi nån timme senare än planerat bege oss mot Sviden igen och ett hotell i Oskarshamn. Dagen därpå minglade vi med Karlsson, Emil, Pippi och hela gänget på Astrid Lindgrens värld.Och sedan fortsatte vi mot Stockholm och en sista natt. På söndagen tog vi dagbåten och sov bort halva dagen och vaknade i Mariehamn ungefär. Då halva båtresan var avklarad gick det rätt bra med resten också. Resan från Åbo till Närpes är en annan femma. Eftersom jag studerat i Åbo i x antal år är jag hjärteligt trött på den sträckan, men det är bara att stå ut om man vill ta sig nånstans.
Väl hemma fångade jag denna måne över Kaskö sund nån dag efteråt. Borta bra men hemma bäst!