onsdag 4 februari 2009

Kärlek på jobbet...



Oj, nu inser jag att det där lät lite tokigt! Vad jag menar är att det nu finns en liten vän/kärlekshörna på Cosy med saker som hör ihop med Vändagen/Alla hjärtans dag. Så här såg det ut i går, jag fyller på lite vartefter saker kommer. Jag har också satt in en kategori "alla hjärtans dag" på webshoppen.

Visste i förresten det här om vändagen?

Alla hjärtans dag ( ibland Vändag i Finland) är en temadag som firas den 14. februari varje år. Dagen har sitt ursprung i traditioner kring helgonet Sankt Valentin. Dessa uppstod under medeltiden i Frankrike och England. Dagen kallas därför också Valentindagen eller Sankt Valentins dag.

Firandet av ett helgon med namnet Valentinus den 14. februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet. Kopplingen till kärlek och romantik uppstod dock först under medeltiden och uppstod möjligtvis genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Under medeltiden uppstod i England och Frankrike så seden att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin käreste. Den äldsta bevarade valentinhälsningen är från 1477, då den unga Margery Brew skickade en hälsning till sin trolovade som hon kallade sin "worshipful and well beloved valentine".



Senare på 1800-talet blev trycka och utsirade valentinkort, ofta utsmyckade med sidenband och spetsar populära.
I Finland har vändagen uppmärksammats sedan 1987 , då den intogs i kalendern.

(Här ni märkt hur intelligent och allmänbildad man kan verka efter att google kom? )

Det här med vändagen har kritiserats att vara alltför kommersiell. Personligen tycker jag att det är roligt att bli ihågkommen och uppmärksammad en dag, lika roligt som det är att komma ihåg och uppmärksamma. Och det är ju faktiskt inte sakens penningmässiga värde som spelar roll!

Ett fint sätt att uppmärksamma vändagen är också att t.ex delta i Finlands Röda Kors frivilliga vänarbete . Se mera om detta här


2 kommentarer:

alegni sa...

vilken mysig valentinhörna du gjort i ordning. om affären bara fanns närmare...

StrandviksVillan sa...

Jättefint du har gjort i ordning!

Fiffigt med den där "väggen" som du kan byta tapeter på efter behag. Äääälskar bordet (jo, jag vet att det är rekvisita...)
Kanske man skulle visa mannen i huset den här bilden...?